Ai mitä?

Tällä sivustolla voi tutustua Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksiin ja etsiä vinkkejä omiin suunnitelmiisi.

Pidemmät haastattelut ja reportaasit on merkitty karttaan punaisilla nuppineuloilla. Sinisten nuppineulojen takana on lyhyitä arvioita vaihtopaikoista. Lue, katsele ja kuuntele.

Lue lisää

Groningen, Alankomaat

Alankomaiden seitsemänneksi suurin kaupunki.

Noin 190 200 asukasta.

Sijaitsee Alankomaiden pohjoisosassa, lähellä Pohjanmeren rannikkoa.

Aikaero Suomeen -1h.

University of Groningen

Mikon blogi Groningenista

Muuta:

Kaupungin asukkaista liki 50 000 on opiskelijoita.

Groningen, Alankomaat

Emma-Reetta, puheviestintä

University of Groningen / De Rijksuniversiteit Groningen


Vaihtarin päivä aamusta iltaan

Toista vuotta puheviestintää opiskeleva Emma-Reetta viettää rentoa vaihtarielämää Groningenin kaupungissa Alankomaiden pohjoisosassa. Emma-Reetan päiväkirja paljastaa, mitä ovat opiskelijoiden suosimat broodje kaasit ja missä järjestetään parhaat bileet.

Emma-Reetta kanaalin luona

Aamu: koti-ikävä katoaa ruisleivällä

Torstaiaamuna herätyskelloni soi vähän ennen kahdeksaa. Edessä on viikon pisin koulupäivä, luvassa on kaksi kahden tunnin luentoa. Lukujärjestykseni on melko kevyt, sillä yleensä luentoja on vain pari tuntia päivässä ja perjantait ovat kokonaan vapaita.

Aloitan aamuni valmistamalla perinteistä suomalaista aamupalaa asuntolan yhteisessä keittiössä. Kunnon kahvia on pakko saada, ja sitä varten ostimmekin halvan keittimen paikallisesta käytettyjen tavaroiden kaupasta. On luksusta on myös, että kaapista löytyy äitini pari päivää sitten lähettämää ruisleipää.

Koulumatka: pyöräillen minne tahansa

Saatuani aamun käyntiin nappaan alleni edellisellä viikolla ostetun pyörän ja suuntaan päivän ensimmäiselle luennolle. Groningen on erityisesti lyhyiden pyöräilymatkojen takia erittäin miellyttävä kaupunki. Matka asuntolasta keskustassa sijaitsevalle kampukselle kestää pyörällä vain viisi minuuttia ja kävellenkin noin 15 minuuttia. Meitä vaihtareita kehotetaankin heti ensimmäisenä päivänä hankkimaan pyörä, joka maksaa vain 30-100 euroa. Lisäksi olen hyvin onnekas, että kampukseni on keskustassa, sillä esimerkiksi liiketalouden kampus sijaitsee noin 15-20 minuutin pyöräilymatkan päässä keskustasta.

Ensimmäisellä luennolla käy selväksi, että täällä opettajat olettavat meidän ostavan kaikki koulukirjat, sillä kirjamäärä yliopiston kirjastossa ei ole niin suuri kuin esimerkiksi kotikaupungissani Jyväskylässä. Täällä ei siis ole samanlaista lainaussysteemiä kuin Suomessa, vaan pääsääntöisesti kaikki kirjat ostetaan itse, joko uusina tai käytettyinä.

Polkupyöriä

Lounas: juustosämpylöitä ja halpaa kahvia

Luennon jälkeen menen kolmen vaihtarikaverini kanssa lounaalle koulun kahvilaan. Varsinaista lämmintä lounasta koulullamme ei ole tarjolla, vain kevyitä keittoja ja salaatteja. Muuten eväsvalikoima on kyllä kattava, sillä hyllyistä löytyy ainakin viittä erilaista sämpylää herkullisilla täytteillä, jogurtteja, pirtelöitä, mehuja, limsoja, hedelmiä. Ja hinnatkin ovat vielä edullisia! Yleensä esimerkiksi suklaapatukoista ja limsoista kiskotaan omalla yliopistollamme parin euron hinta, täällä hinnat ovat aivan samat kuin kaupoissa.

Täällä on tapana syödä lounaaksi "broodje kaaseja", joka tarkoittaa siis juustosämpylää. Ja niitähän sitten syödään, ja siksi valikoimakin on hurjan kattava. Suomalaiselle, lämpimään lounaaseen tottuneelle opiskelijalle jokapäiväinen leipä-ähky tuntuu vieraalta, mutta on hyvä tietää, että kahvilastamme saa luentojen välissä ihan oikeasti ravitsevia välipaloja. Lisäksi ihan kohtuulliselta maistuvaa kahvia saa automaatista kupposen vain 40 sentin hintaan, ja sekös lämmittääkin mieltäni! Lounaan jälkeen on vuorossa päivän toinen luento, joka koostuu Alankomaiden historiasta, kehityksestä ja kulttuurista.

Iltapäivä: jumppaa joka makuun

Koulupäivän jälkeen alkaa kolmen päivän viikonloppu. Kirjat saavat jäädä tältä päivää ja kotiin tultuani suuntaankin melkein suoraan jumppaan Aclolle. Aclo on Euroopan suurimpia opiskelijoille tarkoitettuja urheilukeskuksia, jossa yhden lukukauden treenikortti maksaa vain neljäkymmentä euroa. Korttiin sisältyy pääsy ohjatuille jumppatunneille, mutta salikortti täytyy ostaa erikseen.

Pyörä on tässäkin tilanteessa hyvä ystäväni, sillä pyörämatka Aclolle on vain 15 minuuttia. On sama, mihin suuntaan pyöräilen, sillä aina tuulee vastaan. Lisäksi sateella on tapana tuulla mukavasti vaakatasossa, joten sateenvarjosta ei juurikaan ole hyötyä!

Ilta: pubivisaillen vaihtariporukassa

Jumpan jälkeen levähdän hetken kotona, syön hyvin ja skypettelen läheisen kanssa. Yhdeksältä illalla on luvassa ESN:än (Erasmus Student Networkin) järjestämä pubivisa paikallisessa kantapaikassamme, jossa myös järjestetään suurin osa vaihtaririennoistamme.

Joukkueeseeni kuuluu minun ja kämppikseni Helmin lisäksi kolmas suomalainen tyttö, yksi tyttö Itävallasta ja kolme latvialaista poikaa. Vietämme mukavan illan juoden punaviiniä ja parit oluet ja jutellen muiden vaihtareiden kanssa. Puoliltaöin pyöräilemme kämppikseni kanssa kotiin ja on aika kierähtää peiton alle.



Teksti: Ida Valpas, kuvat: Emma-Reetta