Ai mitä?

Tällä sivustolla voit tutustua Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksiin ja etsiä vinkkejä omiin suunnitelmiisi.

Pidemmät haastattelut ja reportaasit on merkitty karttaan punaisilla nuppineuloilla. Sinisten nuppineulojen takana on lyhyitä arvioita vaihtopaikoista. Lue, katsele ja kuuntele.

Jos innostuit vaihtoonlähdöstä, katso lisätietoja Jyväskylän yliopiston kansainvälisten palveluiden sivuilta.

Kioto, Japani

Antti Lax, tietojärjestelmätiede

Kyoto Sangyo University

"Japani on kiinnostanut minua aina, ja maahan päästyäni kiinnostus vain kasvoi. Esimerkiksi Kioto on täynnä historiaa, kulttuuria ja kauneutta. Maan historia ja uskonnot ovat kiehtovia.
Japani on aika pitkälti vastannut odotuksia. Englannin kielen taito on tosin yliopistossa huomattavasti alhaisempaa kuin oletin, sillä se vastaa pääosin lähinnä Suomen yläaste-ikäisten englannintasoa. Ensimmäiset viikot olivat melko stressaavia. Koska kielitaito oli tänne saapuessa melko kehnoa ja kaikki kyltit on kirjoitettu pääasiallisesti kiinalaisperäisillä Kanji-merkeillä, tuntui ettei ymmärtänyt oikeastaan mistään mitään. Tämä on oikeastaan vieläkin vähän ongelma, mutta nyt sentään tietää selviävänsä kotiin kaupungilta vaikkei ihan varma olisikaan että missä sattuu sillä hetkellä olemaan.
Suomalaisen on minusta helppo sopeutua japanilaiseen kulttuuriin. Miljoonakaupunki ei vaikuta kovin suurelta kun asuu täällä kaupungin reunamilla, joten sen puolesta sopeutuminen on melko helppoa. Kaupungin keskustaan mentäessä tuntuu välillä siltä kuin menisi uuteen kaupunkiin, ja paikallisliikennekin on varsin pätevää.
Vapaa-ajan suhteen Kioto ja Japani on vähän haastava. Kiotossa on paljon nähtävää, ns. turistikohteita, joissa mielellään lähtee käymään kunhan siihen varaa aikaa. Jos haluaa lähteä illaksi viihteelle, pitää ottaa huomioon että Kiotossa ei ole kauheasti yökerhoja. Hintaluokka on myös melko korkea, sisäänpääsy maksaa yleensä 10 eurosta jopa 30 euroon, sisältäen yhdestä kahteen drinkkilippua. Naiset puolestaan yleensä pääsevät sisään ilmaiseksi. Jos puolestaan haluaa istua iltaa kavereiden kanssa, alkoholi on halpaa ja sitä saa lähikaupasta."



Muukalainen Japanissa

Filosofiaa Japanissa opiskellut Linda Jussila törmäsi maassa rasismiin – muttei malta odottaa pääsevänsä takaisin.



Ennakkoluuloinen suhtautuminen ulkomaalaisiin Japanissa elää ja voi hyvin. Onhan maa aina ollut tunnettu vahvasta kansallishengestä, jopa ylpeydestä, joka herkästi pitää loitolla saarivaltioon rantautuvien aatteet ja vaikutukset.

Vuosisatoja länsivaltojen vaikutteilta sulkeutunut Japani avautui vasta 1800-luvun loppupuolella. Omalaatuinen maatalousvaltio törmäsi nopeasti modernisoituneeseen maailmaan verisin seurauksin.

Kiinan kanssa käydyt sodat jättivät maiden välille vielä tänäkin päivänä tuntuvan kitkan. Toisessa maailmansodassa Japani haki epätoivoisesti paikkaansa maailmanherrojen pöydästä, mutta jäi lopulta nuolemaan haavojaan häviäjien leiriin.

– Tavallaan se näkyy maassa vieläkin. Ulkomaalaiset ovat japanilaisille vieraita joihin suhtaudutaan aika omalaatuisesti, usein jopa rasistisesti, Linda Jussila muistelee.

Ei ulkomaalaisille

Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Jussila oli vuonna 2011 puoli vuotta vaihdossa Kiotossa, Japanin entisessä pääkaupungissa.

Pienen ikänsä Japanin kulttuurista kiinostuneelle Jussilalle japanilaisten rasistisuus tuli yllätyksenä.

– Kohteliaan ulkokuoren alla paikalliset ajattelivat meistä ulkomaalaisista varmasti aika eri tavalla. Bussissa vaihtarit istuivat aina yksin, byrokratia oli tehty ulkomaalaisille melkein mahdottomaksi, kämpän vuokraaminen hankalaksi ja sitä rataa. Jopa pankkitilin avaaminen tuntui mahdottomalta, Jussila listaa.

Mutkikkaan byrokratian ja liki välttämättömän kielen osaamisen taustalla oli Jussilan mukaan selkeä viesti: tänne ei haluta ulkomaalaisia.

Japanilaista katukuvaa.

Yhtymäkohtia Suomeen

Välillä rasistisuus häiritsi enemmän, välillä vähemmän. Yksin matkustavalle ulkomaalaiselle paikallisten vihaiset tuijotukset saattoivat olla ahdistavia, mutta porukalla liikkuessa se ei haitannut, Jussila sanoo.

– Eikä rasistisuus koskaan ilmennyt uhkaavana, enemmän se oli sellaista halveksivaa. Kertaakaan en kokenut oloani uhatuksi tai halunnut lähteä kotiin. Siihen vaan jotenkin tottui.
– Ja toisaalta kampuksella ero muuhun maailmaan oli valtava. Kaikkia kiinnosti ja kaikki tulivat juttelemaan, eikä siitä rasistisuudesta ollut merkkiäkään. Sitä ei tarvinnut ikinä koulussa miettiä, Jussila kertoo.

Rasistisuuden ja ulkomaalaisten vieroksumisen taustalla Jussila näki myös paljon yhtymäkohtia Suomeen. Japani oli maa, jossa ihmiset ottivat oman tilansa. Vieraille ei juteltu busseissa, tunteet pidettiin piilossa ja omat asiat visusti omina.

Jussilan mukaan samankaltaisuus helpotti sopeutumista uuteen kulttuuriin.

– Ehkä suomalaisena jotenkin osasi asioida paikallisten kanssa luonnostaan paremmin. Japanissa pärjäsi hyvin sillä, että oli kohtelias eikä tunkenut nenäänsä muiden asioihin.

Paras päätös elämässä

Muukalaisena olo Japanissa ei aina ollut helppoa. Byrokratia uhkasi usein viedä voimat ja kielimuuri hidasti arkea. Mutta vaikeimmaksi asiaksi Jussila nostaa ruokakulttuurin.

– Tai helppoa se olisi ollut jos olisin syönyt paljon kalaa, Jussila naurahtaa.
– Mutta en hirveästi pidä japanilaisesta ruuasta, ja kaikki länsimaiset ruoka-ainekset olivat todella kalliita. Riisiä tuli syötyä paljon, se oli halpaa ja vielä ihan hyvääkin, hän jatkaa.

Paheksunnasta, byrokratiasta ja raa`asta kalasta huolimatta vaihtoaika Japanissa jätti Jussilaan ikävän maata kohtaan. Paikan päällä tunteet vaihtelivat, mutta paluun myötä Jussilalle on varmistunut yksi asia.

Takaisin on lähdettävä. Ja niinkin pian kuin ensi syksynä.

- Vaikeuksista huolimatta vaihtarivuosi oli tärkeä, selvästi paras päätös elämässä. Sain tuen ja uskalluksen lähteä. Aika avasi paljon ovia ja esimerkiksi töitä on nyt paljon helpompi hakea. Paljon jäi myös nähtävää, Jussila sanoo.

Teksti: Henrik Suni
Kuvat: Linda Jussila


Muukalainen Japanissa.

Lue lisää

Kyoto Sangyo university

Lindan blogi Kiotosta

Antin blogi Kiotosta