Ai mitä?

Tällä sivustolla voit tutustua Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksiin ja etsiä vinkkejä omiin suunnitelmiisi.

Pidemmät haastattelut ja reportaasit on merkitty karttaan punaisilla nuppineuloilla. Sinisten nuppineulojen takana on lyhyitä arvioita vaihtopaikoista. Lue, katsele ja kuuntele.

Jos innostuit vaihtoonlähdöstä, katso lisätietoja Jyväskylän yliopiston kansainvälisten palveluiden sivuilta.

Lontoo, Iso-Britannia

Kati Pukki, journalistiikka

University of Westminster

"Lontoo on ihana ihana ihana! Voisin viettää tuntikausia jossain kahvilassa vilkkaalla kadulla ihmisiä katsellen."

Plussat

+ Lontoo on mahtava kaupunki, jossa olen aina halunnut asua, loputtomasti nähtävää ja tekemistä.

+ Mielenkiintoisia kursseja tarjolla, itse otin esimerkiksi kaksi Lontoo-kurssia.

+ Ylipäänsä kaikki uusi, mitä vaihdon mukana tulee, ihmiset, harrastukset, uusi kulttuuri.

Miinukset

— Paikasta toiseen matkustamiseen pitää varata aikaa, ja se saattaa joskus karsia sosiaalista elämää vähän.

— Kurssit ovat vaativampia kuin Suomessa, siis tehtävää on enemmän. Täällä rakastetaan esseitä...

— Rahaa menee paljon, mutta siihen olin varautunutkin, joten sinänsä se ei haittaa.


Erasmus-vaihtoa jo kokeillut Kati Pukki halusi asua Lontoossa ja järjesti itsensä sinne

Miten päädyit juuri University of Westminsteriin? Harkitsitko muita yliopistoja?

Kati: Googlailin yliopistoja tarkastellen lähinnä niiden lukukausimaksuja. University of Westminster oli selvästi halvempi kuin mikään muu. Halvempi nimenomaan EU:ssa asuville, eli esimerkiksi jenkeille täällä opiskelu on yhtä kallista kuin muissakin yliopistoissa. Yliopisto saa ymmärtääkseni suoraa EU-tukea, josta EU:n alueelta tulevat opiskelijat sitten hyötyvät. Lisäksi sijainti on tosi hyvä, koska kaikki kampukset ovat keskustan liepeillä. Lukuun ottamatta taidekampusta, missä journalistiikkakin on. Se sijaitsee Harrow'ssa 4. vyöhykkeellä.

Mistä aloitit hakuprosessisi? Mihin otit ensimmäisenä yhteyttä?

Kati: Lähetin study abroad officeen sähköpostia kysyäkseni, miten hakeminen onnistuu, kun olen jo graduated eli kandi. Täällä se menee vähän eri tavalla niin kysyin siis, että voinko hakea vaihtoon kandiohjelmaan vai pitääkö hakea maisteriohjelmaan. Sain luvan ottaa kandikursseja.

Milloin aloitit hakuprosessin?

Kati: Aloitin tarvittavien liitteiden haalimisen kesällä, mutta se vähän viivästyi, koska sain ajan kielikokeeseen vasta elokuuksi. Deadline hakemuksen laittamiselle oli lokakuussa. Tuloksien piti tulla lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, mutta deadlinet eivät täällä päde lainkaan ja tulokset tulivat marraskuun viimeisenä päivänä.

Oliko tietoa hakemisesta helppo löytää?
Kati: Kyllä, tietoa löytyi yliopiston nettisivuilta aika helposti. Hakemuksen yhteydessä oli lista liitteistä, jotka piti toimittaa. Niitä oli paljon.

Oliko liitteitä hankala hankkia? Entä tarvittiinko jotain, mikä olisi eronnut Erasmus-vaihtoon tarvituista liitteistä?

Kati: Minun piti kirjoittaa motivaatiokirje eli varsinainen hakemus, suunnitelma opinnoista, eli mitä kursseja haluaa ottaa ja miksi. Opintojen rahoitussuunnitelma, varmistus yliopistolta, että kyseiset kurssit sopivat omaan tutkintooni, oman professorin suosituskirje.... Kielitodistuksen piti olla virallinen IELTS tai TOEFL, ja myös itse hakulomake piti toki täyttää. Minulla oli hieman ongelmia siinä, että hain kesällä, joten esimerkiksi suosituskirjeen ja varmistuksen saaminen oli vähän hankalaa.

Kati Lontoossa
Mitä muuta piti vaihtoon hakiessa ja Lontooseen muuttoa miettiessä ottaa huomioon?

Kati: Piti oikeasti suunnitella se, miten rahat riittää ja saada läpi se kielitesti.

Onko yliopistolla tiettyjä henkilöitä, joiden kanssa vaihto-opiskelijat voivat asioita hoitaa?

Kati: Täällä on vaihtaritoimisto meitä vaihto-opiskelijoita varten.

Opiskeletko tietyssä tiedekunnassa ja haetaanko vaihtoon tiettyyn tiedekuntaan?

Kati: No ei oikeastaan. Hain pääasiassa tietylle kampukselle, mutta saan opiskella mitä vain. Voin suorittaa täällä lähes mitä kursseja haluan, paitsi käytännön journalismikursseja. Niitä varten hakemukseen olisi pitänyt liittää portfolio, mitä en jaksanut tehdä, sillä ne kurssit eivät olleet minulle tärkeitä.

Kuinka paljon rahaa vähintään on hyvä olla taskussa ennen lähtöä?

Kati: Kyllä mielestäni on hyvä olla 1000 euroa per kuukausi ja vuokrarahat. Opintotukea saa sen 500, eli jos se riittää vuokraan, niin sitten 1000 euroa kuussa muihin kuluihin olisi oma arvioni, mutta kyllä vähemmälläkin varmasti pärjää. Opiskelijan metrolippu on 80 puntaa kuussa eli noin 100 euroa.

Paljonko kevätlukukausi maksaa?

Kati: 1725 puntaa.

Missä asut ja miten löysit asunnon?

Kati: Asun Elephant and Castlessa Thames-joen eteläpuolella. Asun yksityisessä kämpässä neljän kämppiksen kanssa, koska en saanut huonetta koulun asuntoloista. Löysin asunnon kyllä yliopiston asuntopalstan kautta, mutta kävin katsomassa kämppiä myös spareroom.co.uk-sivuston kautta. Jos ei ole liian nirso, on kämpän löytäminen aika helppoa. Aluksi asuntojen erittäin huono taso voi kauhistuttaa, mutta jossain vaiheessa sitten tajuaa mikä oikeasti on lontoolaiseksi kämpäksi hyvä ja mikä ei.

Olisitko saanut yliopistolta apua asunnon etsimiseen, jos olisit tarvinnut?

Kati: En oikeastaan, sain vinkkejä nettisivustoista mistä voisin kämppää etsiä. Lisäksi sain myöhemmin huonetarjouksen yliopistolta, mutta se olisi ollut Harrowssa, minne en halunnut muuttaa.

Saitko tai tarvitsitko apua yliopiston kv-palveluista?

Kati: Kysyin apua arvosanavaatimuksien selvittämiseen amanuenssi Sari Mäkikankaalta, mutta emme kumpikaan ymmärtäneet niitä. En kysellyt kv-palveluista mitään ihmeellistä, lähinnä olin yhteydessä tänne ja lähettelin paniikkimaileja.

Kuinka vaikeaa itsenäiseen vaihtoon lähteminen oli Erasmus-vaihtoon verrattuna?

Kati: Vähän enemmän piti säätää kaikkea. Jos päättää, että hakee, niin siitä päivästä saattaa kulua useampi kuukausi siihen, että pääsee lähettämään hakemuksen. Toki Erasmukseenkin pitää täytellä ja kirjoitella papereita, mutta oli se helpompaa. Tänne lähtiessäni hain erikseen rehtorin apurahaa, mihin tarvittiin noin neljä todistusta eri puolilta.

Mikä tässä vaihtokokemuksessa on ollut parempaa kuin Erasmus-vaihdossa?

Kati: No, tämä vaihtokohde on Lontoossa. En tiedä, en halunnut uuteen Erasmus-vaihtoon. Olen nyt tyytyväinen esimerkiksi siihen, että en muuttanut asuntolaan. Toki siellä ehkä tutustuisi useampiin ihmisiin, mutta näin tulee tutustuttua paikallisiin ja myös kaupunkiin. Aikaisemmassa vaihdossani kuitenkin hengattiin aika paljon asuntolassa ja pelkästään vaihtareiden kanssa.

Suosittelisitko itsenäisesti lähtemistä kaikille vai ainoastaan hyvin reippaille opiskelijoille?
Kati: Suosittelen kyllä vaihtoon lähtemistä ylipäänsä. Jos ohjelmien kautta ei löydy mieleistä, niin sitten kannattaa lähteä itsenäisesti. Ohjelmat ovat siinä mielessä parempia, että ne ovat helpompia ja halvempia. Lisäksi tutustuminen vaihtokohteessa muihin ihmisiin on helpompaa, koska esimerkiksi erasmuksille järjestetään kaikenlaista ohjelmaa. Minä halusin lähteä juuri Lontooseen. Yritän suhtautua täällä oloon rennosti. Minun ei ole pakko solmia kymmeniä iänikuisia ystävyyssuhteita, yritän vain pitää hauskaa.



Teksti: Kirsti Karttunen

Kuvat: Kati Pukki

Lue lisää

Lontoo, Iso-Britannia

Yksi Euroopan suurimmista kaupungeista.

Noin 7 825 200 asukasta.

Sijaitsee Englannin kaakkoisosassa.

Aikaero Suomeen -2h.

University of Westminster

Inan blogi Lontoosta

Muuta:

Lontoo oli maailman suurimpia kaupunkeja jo 1800-luvun alussa.