Ai mitä?

Tällä sivustolla voit tutustua Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksiin ja etsiä vinkkejä omiin suunnitelmiisi.

Pidemmät haastattelut ja reportaasit on merkitty karttaan punaisilla nuppineuloilla. Sinisten nuppineulojen takana on lyhyitä arvioita vaihtopaikoista. Lue, katsele ja kuuntele.

Jos innostuit vaihtoonlähdöstä, katso lisätietoja Jyväskylän yliopiston kansainvälisten palveluiden sivuilta.

Pittsburg, Kansas, USA

Hanna Huumonen, filosofia

Pittsburg State University


Filosofian opiskelija valloitti Yhdysvaltain Keskilännen

Hanna Pittsburgissa

Jyväskyläläinen filosofian opiskelija Hanna Huumonen opiskelee parhaillaan Kansasin Pittsburgissa psykologiaa ja tanssipedagogiikkaa. Vaihtoyliopistona on Pittsburg State University, noin yhdeksän tuhannen opiskelijan yliopisto Keskilännen raamattuvyöhykkeellä. Vaihtoonlähtö oli pitkä prosessi, sillä hakemuksen Huumonen teki vuonna 2010.

– Kun kerran oltiin vaihtoon lähdössä, niin lähdettiin sitten kauas. Ensimmäinen vaihtoehtoni oli Etelä-Korea, ja Kansas tuli toisena. Hain vaihtoon yhdessä poikaystäväni kanssa, se saattoi rajoittaa pääsyämme supersuosittuun Koreaan.

Hakemukseen Huumonen kirjoitti perusteluja siitä, miten Pittsburgissa suoritetut kurssit sopisivat hänen tutkintoonsa Suomessa. Jyväskylän yliopiston puolelta päätös vaihtoon pääsystä tuli jo puolitoista vuotta ennen lähtöä. Yhdysvaltain päässä byrokratia olikin sitten hurjempaa.

– Yhdysvaltoihin lähtiessä byrokratia on kammottavaa. En edes muista, mitä kaikkia pieniä lippuja ja lappuja piti täyttää ennen lähtöä, ja maahan saavuttaessa oli edessä vielä lisää paperisotaa. Suomen päässä piti hoitaa yliopiston ilmoittautumismaksu, viisumit, kielitestit, vakuutukset ja apurahahakemukset. Maksuja kertyy useita satoja dollareita, joten byrokratiaan menee paljon rahaa jo ennen lähtöä.

Alustavat kurssivalinnat piti tehdä jo Suomessa, mutta koska vaihto-opiskelijat pääsevät ilmoittautumaan kursseille vasta viimeisenä, olivat monet Huumosen toivomat kurssit jo täynnä. Advisor, eli ohjaava opettaja, kuitenkin kannusti Huumosta menemään luennoille kysymään, pääsisikö hän vielä mukaan. Lopulta ovet avautuivat kaikille mieleisille kursseille.

Kevään ohjelmaan kuuluu kursseja esimerkiksi maailmanuskonnoista, kliinisestä psykologiasta ja espanjan kielestä. Akateemisten aineiden lisäksi Huumonen valitsi viikko-ohjelmaansa tanssia ja liikuntaa. Opiskelu Pittsburgissa on huomattavasti erilaista kuin Suomessa.

– Opiskelu täällä on holhoavaa ja ylhäältä ohjattua. Läsnäolosta saa pisteitä ja läksyjä sekä pistokokeita on koko ajan. Suomessa lukio-opiskelu on paljon vapaampaa kuin yliopisto-opiskelu täällä.

Tentit Pittsburgissa ovat yleensä monivalintakokeita. Joillakin kursseilla tehdään myös esseitä, ja mikäli monivalintaan vastaaminen ei onnistu, voi pyytää vaihtoehtoista suoritustapaa.

– Professorit huolehtivat kaikkien opiskelijoiden läpipääsystä poistamalla toisinaan vaikeimmat kysymykset tentin arvostelusta tai antamalla kaikille pari lisäpistettä tasoitukseksi. Tavallinen suomalaisopiskelija saa täällä helposti pelkkiä parhaita arvosanoja.

Varsinaisten akateemisten kurssien lisäksi kaikki vaihto-opiskelijat osallistuvat pakolliselle Transitions -kurssille, jonka tavoitteena on tutustuttaa vaihtarit amerikkalaiseen elämänmenoon ja kulttuuriin. Kurssin suorittamiseen kuuluu esimerkiksi kulttuuria ja vapaaehtoistyötä.

Veljeskuntien bileissä

Vapaa-ajalla biletetään ja urheillaan

Pittsburgin yliopistolla on hyvät opiskelijapalvelut. Student Recreation Centerissä järjestetään kaikki yliopiston liikuntakurssit. Centeristä löytyy myös kuntosali, koripallokentät ja sisäjuoksurata. Urheilun vastineeksi opiskelijaruokaloissa saa syödä kuudella dollarilla niin paljon kuin jaksaa.

– Kampuksella on useita pikaruokaloita ja yksi isompi ruokala, jossa on monipuolinen salaattipöytä ja salaattibaari. Kuten Amerikassa kuuluukin, saa ruokaloista joka päivä hampurilaisia ja pizzaa. Joka toinen päivä tarjoillaan tortilloja, hodareita, sandwicheja ja pastaa. Wokkipistekin löytyy. Kokonaisuuden kruunaa tietenkin jälkiruokapöytä brownieseineen ja pehmiskoneineen.

Yliopistoelämä on yhteisöllisempää kuin Suomessa. Omat järjestönsä on esimerkiksi brasilialaisilla ja kristityillä opiskelijoilla. Ryhmät järjestävät opiskelijoiden iloksi muun muassa komediailtoja, etiketti-illallisia ja karaokea. Sisarkunnat (sororities) ja veljeskunnat (fraternities) järjestävät bileitä joka viikko.

– Veljeskuntien älyttömissä bileissä juodaan todella paljon. Tytöt pääsevät niihin ilmaiseksi, kun taas poikien pitää tuoda vähintään 12-pack olutta mukanaan. Aina sanotaan että suomalaiset juovat paljon, mutta kyllä täälläkin juoda osataan! Itse olenkin tykästynyt eniten kotibile-elämään ja paikallisen juomapelin beerpongin pelaamiseen.

Tuutoroinnin sijaan yliopistolla on PittPal-ohjelma, jossa ulkomaalainen opiskelija saa kaverikseen paikallisen. Paikallinen opiskelija saa vaivanpalkaksi opintopisteitä ja vaihtari kaverin, joka tuntee paikat ja yliopistokuviot.

– Useimmilla paikallisilla on auto, joten PittPalin hankkiminen lisää myös vaihtarin lähimatkailumahdollisuuksia.

Pittsburgin katunäkymää

Sijainti raamattuvyöhykkeellä näkyy arjessa

Riehakkaalle opiskelijaelämälle vastapainoa tuo alueen uskonnollisuus. Kahdenkymmenentuhannen asukkaan Pittsburgissa on 44 erilaista seurakuntaa, joista suurin osa on erilaisia protestanttisia ryhmittymiä. Uskonnollisuus ja konservatiivisuus näkyvät myös opiskelijaelämässä.

– Kondomit myydään täällä tiskin alta eikä kuntosalille saa mennä olkapäät paljastavassa topissa.

Pittsburgin uskonnollisuus on yhteisöllistä ja lämmintä. Käytännössä kaikki pittsburgilaiset käyvät kirkossa ja Huumosen opiskelukaverit mainitsevat usein ohimennen tutustuneensa johonkuhun kirkon kautta. Huumonen arvioi uskonnollisuuden vaikuttaneen myös nuorten naimisiinmeno- ja lastenhankintahalukkuuteen.

– Useimmat ikäiseni ovat täällä jo naimisissa ja monilla on lapsiakin. Espanjankurssilla työparinani on 22-vuotias Jen, jolla on jo kolme lasta.

Tammikuussa Huumonen kävi paikallisessa kristillisessä collegessa juhlimassa kiinalaista uutta vuotta. Pöytäseurueeseen kuului poika, joka kertoi opiskelevansa Raamattua.

– Menin lukkoon, en oikein tiennyt miten jatkaa keskustelua. Kiitin itseäni myöhemmin, että sain hillittyä huulillani viipyneen kysymyksen "Why?".

Ruokapöytäkeskustelun aikana poika kuitenkin osoittautui ihan tavalliseksi opiskelijaksi. Huumonen päätyi keskustelemaan Harry Potterista ja Taru sormusten herrasta -kirjoista. Poika kertoi, että oli alkanut lukea teoksia vasta lähdettyään kotoa collegeen.

– Se oli ensimmäinen kosketukseni tiukan kristilliseen kasvatukseen.

Paikalliset ihmiset ovat Huumosen mukaan todella ystävällisiä ja avuliaita. Jäykempään suomalaiseen tyyliin tottuneelle lähimmäisenrakkaus tuntui aluksi ylitsevuotavaiselta. Paikallisten kanssa ei kuitenkaan ole helppo ystävystyä, ja parhaat kaverit ovatkin löytyneet aasialaisista opiskelijoista.

– Ihmiset ovat ehdottomasti lempiasiani täällä. Välillä kuitenkin tuntuu, ettei tutumpienkaan paikallisten kanssa lopulta pääsekään pintaa syvemmälle keskusteluissa. Jäädään vain mukavan ja turvallisen small talkin tasolle.

Opiskelun lisäksi Huumonen on suunnitellut myös matkustelevansa vaihtojakson aikana. Ennen Pittsburgiin saapumista Huumonen vietti uutta vuotta New Yorkissa poikaystävänsä kanssa. Maaliskuun Spring Breakilla he matkustavat San Fransiscoon ja Los Angelesiin. Kesän matkasuunnitelmat ovat vielä auki, mutta ainakin Gran Canyon ja Las Vegas on nähtävä.


Teksti: Noora Penttinen
Kuvat: Hanna Huumonen


Lue lisää

Pittsburg, Kansas, USA

Kaakkois-Kansasin suurin kaupunki.

Noin 20 200 asukasta.

Sijaitsee reilut 200 kilometriä Kansas Citystä etelään.

Aikaero Suomeen -8 h.

Pittsburg State University

Hannan blogi Pittsburgista

Valtterin blogi Pittsburgista

Lindan blogi Pittsburgista

Oton blogi Pittsburgista

Muuta:

Kaupungissa juhlitaan syyskuussa pienten balkanilaisten päivää.