Ai mitä?

Tällä sivustolla voit tutustua Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksiin ja etsiä vinkkejä omiin suunnitelmiisi.

Pidemmät haastattelut ja reportaasit on merkitty karttaan punaisilla nuppineuloilla. Sinisten nuppineulojen takana on lyhyitä arvioita vaihtopaikoista. Lue, katsele ja kuuntele.

Jos innostuit vaihtoonlähdöstä, katso lisätietoja Jyväskylän yliopiston kansainvälisten palveluiden sivuilta.

Uppsala, Ruotsi

Anniina Sulku, yhteisöviestintä

Uppsala Universitet

Plussat

+ Miljöö.

+ Vahvat opiskelijaperinteet ja osakuntakulttuuri.

+ Ihmiset.

Miinukset

— Paikallisiin ihmisiin on vaikea tutustua.

— Negatiivinen Suomi-kuva.

— Valuuttana kruunu eikä euro.


Stereotypioiden Uppsala

Anniina Sulku

Yhteisöviestinnän opiskelija Anniina Sulku huomasi Uppsalassa, että moni ruotsalaisuuteen liittyvä ennakkokäsitys näkyi arkielämässä. Erasmus-vaihto ja vanhusten kotipalvelussa tehty kesätyö osoittivat, että ruotsalaiset todella ovat suomalaisia suvaitsevaisempia, tasa-arvoisempia, trendikkäämpiä ja iloisempia.

Stereotypia 1: Suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon maa

Ruotsissa on totuttu maahanmuuttajiin ja suvaitsevaisuudessa ollaan Suomea askeleen edellä. Rasismia vastustetaan paljon avoimemmin kuin meillä.
– Esimerkiksi metrossa kävi sellainen tilanne, että poikaporukka alkoi puhua maahanmuuttajista tosi rumaan sävyyn. Siihen sitten ihan vieras nainen kommentoi, että hei, tuo on ihan hirveätä, kuinka te kehtaatte. Tilanne oli tosi outo, kun kaikki ihmiset rupesivat kollektiivisesti sanomaan niille vastaan. Siinä metrossa sitä ei hyväksytty. Suomessa tuollaista tapahtuu tosi harvoin, Sulku miettii.
Myös sukupuolten välinen tasa-arvo on Ruotsissa selvästi Suomea edellä, mikä näkyy muun muassa siinä, että vanhempainvapaat on mahdollista jakaa isän ja äidin välillä tasan. Ruotsalaiset isät viihtyvät lastensa kanssa kotona suomalaisisiä pidempään.
– Kaduilla näkee tosi paljon nuoria isiä työntämässä rattaita.

Stereotypia 2: Ruotsalaiset ottavat trendit avosylin vastaan

Pinnallinen, mutta näkyvä ero suomalaisten ja ruotsalaisten välillä on tyylikkyys. Eniten eroa on miesten pukeutumisessa.
– Ruotsalaisilla miehillä on kapeammat lahkeet kuin suomalaisilla miehillä ja he käyttävät rohkeammin värejä, Sulku arvioi.
Kaduilla kävellessään näkee aina tulevan kauden kovimmat trendit. Muodikkuus ulottuu myös arvomaailmaan ja puheenaiheisiin.
– Poikaporukka saattaa keskustella ihan vakavissaan erimerkiksi siitä, millä futisjoukkueella on hienoimmat pelipaidat, eikä sitä liitetä mitenkään homouteen.
Toki joillakin tyyliniiloilla trendikkyyden tavoittelu menee överiksi.
– Kun opiskelin ekonomiaa, porukka pukeutui ihan sairaan hienosti ja meidän kampuksen pääkäytävää kutsuttiinkin nimellä catwalk.

Ruotsalaismiehiä vappuna.

Stereotypia 3: Ruotsalaiset ovat rentoja ja iloisia

Eroa löytyy myös kansakunnan luonteista: ruotsalaiset ovat suomalaisiin verratuna yllättävän rentoja ja iloisia. Myös small talk -kulttuuri on täysin eri maata.
– Esimerkiksi ryhmätyön tekemiseen suhtaudutaan eri tavalla. Ryhmä saattaa istua ensin kaksi tuntia juttelemassa niitä näitä ennen työhön ryhtymistä. Sellainen ilo ja hetkessä eläminen siellä osataan.
Myös keskustelukulttuuri on Suomea vahvempi. Sulku löytää yhden selityksen luonteiden eroihin historiasta:
– Ruotsalaisilla ei ole sotia takanaan, eikä kokonaista kansakunnan traumaa.

Kaikki stereotypiat ovat siis totta?

Ensilukemalta vaikuttaa siltä, että ruotsalaisiin liittyvät ennakkokäsitykset pitävät siis paikkansa. Sulku tosin huomauttaa, että sterotyypit itsessään vahvistavat niiden olemassaoloa.
– Kun me etukäteen tiedetään tiettyjä stereotypioita ja mennään sinne, niin totta kai me huomataan ne piirteet helpommin.
Hän myös korostaa olleensa vain yhdessä kaupungissa, Uppsalassa.
– Ruotsiinkin mahtuu monenlaisia ihmisiä ja minä näin vain sen suuren kaupungin version. Esimerkiksi Ruotsin Lapissa olisi ollut varmasti hyvin erityylisiä ihmisiä.

Teksti: Heli Kiukkonen
Kuvat: Anniina Sulku


Ruotsalaismiehiä vappuna.

Lue lisää

Uppsalan kunnan sivut

Ruotsin neljänneksi suurin kaupunki.

Noin 197 800 asukasta.

Sijaitsee noin 70 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

Aikaero Suomeen -1 h.

Uppsalan turismisivut

Uppsalan yliopiston sivut

Muuta:

Pohjoismaiden suurin kirkko Uppsalan tuomiokirkko sekä Pekka Töpöhännän kotitalo sijaitsevat Uppsalassa.